Bestuurslid

Marc Coenders – bestuurslid

Kort na een symposium van de stichting waar de bekende sinoloog Kristofer Schipper sprak over de taoïstische oorsprong van de yijing, werd ik gevraagd om het bestuur te versterken. Dat doe ik nu al een aantal jaar met veel plezier. Mijn rol in het bestuur van de stichting is bescheiden en eind 2017 zal ik het bestuur verlaten.

Ik ben een generalist, heb uiteenlopende studies gedaan, waaronder geografie en futurologie, om uiteindelijk in de onderwijskunde af te studeren. Ik leerde de yijing kennen door Henri Van Praag (1916-1988) bij wie ik een aantal jaren studeerde. Door hem ben ik verschillende vertalingen en interpretaties naast elkaar gaan gebruiken om op die manier tot eigen formuleringen te komen. Deze vorm van studeren heet omtalen of hertalen, en ervaar ik als een actieve leervorm die ik van harte aanbeveel. Ik pas die ook toe bij de studie van de yoga-sutra van Patañjali.

Ik blog op mondiaalleren.nl over uiteenlopende, actuele cultuurvraagstukken met speciale aandacht voor contemplatieve tradities.

Motto: “Alles blijft ideaal, zolang je het nooit uitvoert.”      (Ramsy Nasr)

Emailadres: marc.coenders@yijingstudies.nl

 

 

Stichting Yijing Studies