Yijing Symposium 2019

Yijing Symposium november 2019: ‘Trigrammen en Bewegende Lijnen’

De beginnende Yijinger, maar ook de meeste gevorderden, beschouwen de teksten die aan de hexagrammen en lijnen gekoppeld worden als de belangrijkste informatiebron voor het duiden van het antwoord. Met name in ons land ontwikkelt zich een cultuur die informatie haalt uit de trigrammen, nog voordat teksten gelezen worden.  De Yijing beschrijft de veranderingen die in het NU besloten liggen. Hoe ga je dan om met een of meer bewegende lijnen? Wordt dan de toekomst voorspeld?

Twee van de koplopers rondom dit thema houden een keynote over dit thema. Daarnaast zijn er break-out sessies waarin de trigrammen en bewegende lijnen op weer een andere wijze ervaren kunnen worden.

Dit is een uniek symposium wat zijn gelijke niet kent in de (internationale) Yijing gemeenschap. Belangrijke thema’s die de grondslag vormen van de Yijing worden besproken, maar vooral ook de praktische kant van het werken met trigrammen en bewegende lijnen komt aan bod. Als je je kennis en ervaring met de Yijing op unieke wijze wilt verbreden is dit een dag om niet te missen.

Programma 16 november in Amsterdam Art Center:  

10:00 – 10:30 inloop en registratie
10:45 – 11:30 keynote Harmen Mesker
11:40 – 12:20 eerste parallelle break-out sessie
12:30 – 13:15 lunch
13:15 – 13:45 gezamenlijk evaluatie van de break-out sessies
13:45 – 14:30 keynote Marcel Dierselhuis
14:30 – 15:00 pauze
15:00 – 15:40 tweede parallelle break-out sessie
15:50 – 16:15 gezamenlijke evaluatie van de break-out sessies en de dag
16:15 – 16:45 drinks en hapjes

Twee keynotes

Keynote Harmen Mesker: ‘De bewogen geschiedenis van bewegende lijnen’
Dat bij het creëren van een hexagram middels de munten-, duizendblad- of andere methoden lijnen kunnen worden aangemerkt als ‘bewegend’ wordt door vrijwel alle gebruikers als vaststaand feit geaccepteerd. Maar waar komt dit idee van bewegende lijnen vandaan? En klopt het eigenlijk wel hoe we er tegenwoordig naar kijken? Harmen neemt je mee door de geschiedenis van bewegende lijnen, waarbij tevens enige heilige huisjes en valse aannames met enthousiasme worden neergehaald. Na deze keynote zal je kijk op bewegende lijnen nooit meer hetzelfde zijn.

Harmen Mesker, geboren op 17/08/1966. Sinds 1983 is hij begonnen aan een intensieve studie van de Yijing, haar achtergrond, geschiedenis en gebruik in het oude China. Boeken van zijn hand zijn ondermeer: De I Tjing in ons Leven (1986, uitg. Schors, Amsterdam), De I Tjing Stap voor Stap (2017), I Ching Agenda 2000 & 2001, Yijing Astrologie (2012), inleiding bij hernieuwde uitgave van Richard Wilhelm’s Verandering en Duur in de I Tjing (2001) en eindredacteur van de nieuwe Wilhelm‐uitgave (2016). Artikelen voor Bres, Prana, Mantra en Tijdschrift voor Parapsychologie. Oprichter van Yijing Research Center, met daaraan gekoppeld een website waarop hij zijn laatste projecten en artikelen plaatst; www.yjcn.nl. Harmen Is regelmatig een vraagbaak voor vertalers van oude Chinese teksten, geeft workshops en cursussen. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Stichting Yijing Studies.

Keynote Marcel Dierselhuis: ‘Trigrammen en bewegende lijnen in de Yijing’
Volgens Marcel kun je de Yijing opgebouwd zien uit drie lagen of invalshoeken, die ook min of meer de chronologische ontwikkeling volgen. Naast de kosmologische laag onderkent hij een Daoïstisch laag (hoe kan ik mijzelf beter kennen en in wijsheid groeien) en een Confucianistische laag (hoe heb ik mij in mijn directe omgeving en in de maatschappij te gedragen). De keynote gaat in op de kosmologische laag. Deze beschrijft de oorspronkelijke Chinese kosmologie, waar ook systemen als FengShui en de medische toepassingen uit zijn ontstaan. In het Westen beschrijven we deze laag vanuit de kwantum fysica met complexe wiskundige formules, daar waar de Yijing een veelomvattende beeldtaal hanteert. In deze keynote worden de trigrammen en de bewegende lijnen vanuit deze laag behandeld. De hexagrammen en de onderdelen waaruit die zijn opgebouwd worden als energetische patronen gezien, waar een heel arsenaal aan betekenissen aan wordt ontleend.

Marcel Dierselhuis, geboren op 04/02/1948, kent en werkt met de Yijing sinds 1973, maar maakt hier sinds het begin van deze eeuw pas echt studie van. Voor hem zijn Han Boering en Harmen Mesker belangrijke leermeesters, die ieder hun eigen verdieping van de Yijing hebben onderzocht. Als technisch onderlegde analyticus bewandelt hij een derde weg, die de Yijing vanuit een hedendaagse visie meer dan veel anderen als systeem-opzet onderzoekt en daarin met name de kracht van de energetische patronen onderkent. Van begin af aan concentreert hij zich op de toepassing van de Yijing binnen organisaties en het bedrijfsleven (https://betterdecisioninstitute.com).  Zijn 4-daagse cursus De Verandering (gestart in 2012) is op die doelgroep gericht. Recente artikelen van hand zijn verschenen in The Optimist (thema ‘synchroniciteit’) en Mantra 19. Hij is mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Yijing Studies.

Keuze uit drie Break-out sessies (deze worden tweemaal gehouden).

Sessie A
Guido Lamot: Yijing in samenspel met tai chi-Chi kung.
De Yijing en Tai chi–Chi kung hebben een zelfde oorsprong in het oude China, beide maken gebruik van een onuitputtelijke beeldentaal. Met symbolische bewegingen uit Tai chi–Chi kung zullen we lichaam en geest aanwenden om Yijing-wijsheid uit te beelden. In deze workshop gaan we hexagram 46 het Omhoogdringen uitwerken; binnen in de aarde groeit het hout, een boom ontluikt. Onze aandacht kan bewegen in de macro-cosmic-orbit waarin de chi vloeit in twee centrale kanalen: gouverneur- en conceptiemeridiaan, die het opstijgen van yang en het neerdalen van yin in zich hebben. Twaalf hexagrammen corresponderen met deze kringloop.

Guido Lamot is geboren in België in 1945. Hij stichtte in Vlaanderen (Sint-Niklaas) in 1970 een Yoga-vedanta vereniging en in 1982 in Drenthe (Taarlo) een Tao-Centrum met een lerarenopleiding voor yoga, chi-kung, adem en energie. Hij is freelance docent Oosterse filosofie (Yoga, Advaita Vedanta, Zen, Taoïsme) aan twee academies voor psycho-sociale-wetenschappen. Hij geeft lezingen en bewegingsoefeningen in diverse centra.

Sessie B
Carla Hofland: Hoe dan? Inzichten zonder het Boek.
Welkom in de workshop van Carla Hofland. Als gecertificeerd I Tjing coach helpt zij mensen met het interpreteren van de inzichten die de Yijing hen geeft. Wist je dat, zodra de trigrammen gevormd zijn, de antwoorden eigenlijk al direct voor je neus liggen? Zonder het Boek der Veranderingen open te slaan. Aan de hand van een casus uit haar praktijk zie je hoe dat werkt. Er wordt gekeken naar de trigrammen, de bewegende lijnen, de kerntrigrammen en de zogenoemde baoti’s. En het Boek? Dat blijft voor de verandering in deze workshop dicht.

Carla Hofland is al ruim 25 jaar bezig met de Yijing. In 2016 richtte zij CO_TJING® inzicht en uitlegop en helpt zij mensen met het raadplegen van de Yijing en het begrijpen van de inzichten. Via Stichting Yijing Studies waar Carla bestuurslid was, ontmoette zij Harmen Mesker. Bij Harmen heeft Carla een ruim 4-jarige Yijing studie gevolgd. Doel van de studie: interpretaties van inzichten aan de hand van de trigrammen. Sinds januari 2019 is Carla een door Harmen Mesker gecertificeerd I Tjing (Yijing) coach.

Sessie C
Henk Melching: De OmniMono muntenmethode.
Door snelheid uit processen te halen, komen vaak nieuwe inzichten tevoorschijn. Dit geldt ook voor hoe we de lijnen in een hexagram verkrijgen met behulp van de munten. Door met 1 munt te werpen en al zijn informatie te verwerken is het mogelijk om trigraminformatie te koppelen aan de individuele lijnen. Daarna ontstaat een veld aan informatie die verborgen blijft als men de lijnen werpt met 3 munten. De methode is een analogie van de duizendbladmethode welke door Zhang Li 張理 in Yixiang Tushuo Neipian 易象圖說外篇 (1364)  beschreven is, maar nu de versie met munten. De methode nodigt gebruikers om de kwaliteiten van de trigrammen in te zetten per lijn. Als men daarin dieper gaat kijken ontstaan weer nieuwe hexagrammen. Tevens zal ingegaan worden op hoe trigrammen worden opgebouwd, en welke informatie daarin zit gebruikt kan worden. De sessie zal uitleggen hoe de inzichten tot stand zijn gekomen, maar tevens zal de sessie een gezamenlijke oefening inhouden, met als doel alle kennis van trigrammen welke je bezit in te zetten in het duiden van een hexagram. We laten het zwarte boek van Richard Wilhelm even dicht, en zetten onze intuïtie in over de verkregen informatie.

Henk Melching, (1962), is in het dagelijks leven als ICT specialist een ‘Incident response Consultant’ waarbij logica de boventoon voert. Hij is al ruim 25 jaar bezig met de Yijing, en zijn liefde gaat vooral uit naar de trigrammen en de wijsheid welke daarin verborgen ligt. Deze worden ingezet samen met de strategieën van Sunzi.

Kosten en aanmelding:

Deelname aan het symposium en catering €90. Inschrijving is tot 1 november mogelijk.
Early Bird: Bij aanmelding en ontvangen betaling vóór 25 september 2019, bedragen de kosten €75.
De Stichting Yijing Studies kan geen BTW verrekenen.

Om je aan te melden kun je dit formulier invullen.

De organisatie behoudt zich het recht voor het symposium te annuleren. In dat geval wordt het door u betaalde bedrag teruggestort.

Locatie:
Het Amsterdam Art Center is zowel met eigen vervoer als met openbaar vervoer goed te bereiken. In het gebouw zijn zeer veel kunstwerken te zien en opgeslagen. Het AAC ligt tegenover station Sloterdijk.

Adres:
Donauweg 23
1043 AL Amsterdam.

Ter plekke vrij parkeren.
Zie www.amsterdamartcenter.nl

Trein: treinstation Amsterdam Sloterdijk.

Kaartje:

2 reacties:

  1. Beste,
    Nog maar net uw website gelezen,
    Graag wens ik meer info in de toekomst van jullie activiteiten,
    Daaaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *