De Yijing in foutief daglicht door onprofessioneel gebruik

Onlangs kwam een echtpaar uit Rotterdam in het nieuws (o.a. SBS6 http://www.hartvannederland.nl/algemeen/2015/echtpaar-klaagt-arts-maasstad-ziekenhuis-aan-na-paranormaal-advies/ ) dat zich ‘belazerd’ voelde door een revalidatiearts van het Maasstad Ziekenhuis. Die had het echtpaar tijdens een consult een zg paranormale geneesmethode aangeraden. Die methode zou helpen tegen hun pijnklachten. Het echtpaar heeft chronische pijn en zijn allebei uitbehandeld. Toen zij een gesprek hadden met de specialiste raadde zij hen aan zogeheten I Ching-kaarten [ook geschreven als Yijing of I Tjing] aan te schaffen. “Ze haalde een geplastificeerd A4’tje tevoorschijn waar ik mijn hand op moest leggen. Ze vroeg of ik iets voelde. Ik voelde niet meer dan een koud blaadje. Dat vond ze een vreemde reactie”, vertelt de man.

Volgens de specialist konden de kaarten in de Verenigde Staten besteld worden, maar wilde zij dit ook wel voor hen doen. “Het is toch te gek voor woorden dat een specialiste uit het ziekenhuis op zo’n manier een slaatje wil slaan uit het leed van een patiënt.”

Op 27 oktober heeft de tuchtrechter zich over deze zaak gebogen. Het betrokken echtpaar hopen hiermee andere mensen te waarschuwen voor dit soort praktijken en de gezondheidszorg zuiver te houden. Aldus SBS6.

Wij kennen het verweer nog niet van de betreffende arts, maar het moge duidelijk zijn dat de Stichting Yijing Studies nadrukkelijk afstand neemt van een dergelijk gebruik van de Yijing. Het idee dat de Yijing ingezet zou kunnen worden als therapie of in staat zou zijn de pijn van deze mensen te verlichten of weg te nemen is natuurlijk absurd, maar ook misplaatst om het als zodanig voor te stellen. Het voorval als hierboven genoemd kan gemakkelijk een verkeerde voorstelling van zaken geven over dit boek en haar methode van benadering. Een foute perceptie is zo geboren, zeker bij mensen die zonder kennis van zaken dit soort berichten lezen en zich een mening (moeten) vormen. Vandaar deze reactie van het bestuur van onze stichting.

 

Uitslag Tuchtcollege

(overgenomen van website De Telegraaf, di 22 dec 2015)

Arts gewaarschuwd voor inzet I Tjing-kaarten

DEN HAAG – 

Een revalidatiearts uit een ziekenhuis heeft een waarschuwing gekregen van het Regionaal Tuchtcollege. De arts had twee patiënten ongevraagd gewezen op alternatieve geneeswijzen. Zo liet de arts I Tjing-kaarten zien. Het tuchtcollege oordeelt dat “voor het aanprijzen van alternatieve behandelings- of genezingsmethoden in een reguliere instelling/ziekenhuis geen plaats is”.

De twee patiënten, een stel, waren bij de arts onder behandeling. Tijdens die therapie is enkele malen over alternatieve behandelingen gesproken en zijn onder meer geplastificeerde orakelkaartjes getoond. Ook vertelde de arts wat die moesten kosten en zei ze bovendien dat ze ze zelf gebruikte. De twee zeiden later dat het om een intimiderende, harde verkooptechniek ging. De arts ontkent dat. De patiënte zou zelf hebben gevraagd of er buiten de reguliere behandeling nog andere mogelijkheden waren.

Het tuchtcollege heeft de klacht van het echtpaar bekeken en stelt dat de arts ongeoorloofd heeft gehandeld door de alternatieve methode te bepleiten.

De I Tjing (ofwel het Boek der Veranderingen) bevat klassieke teksten uit het oude China. Het boek wordt gebruikt als orakel- of wijsheidsboek.

 

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stichting Yijing Studies