Programma

Ben je benieuwd wat je op het symposium kunt meemaken? Op deze pagina lees je meer over het programma en over de workshops.

Het dagschema

9.00 – 9.30u ontvangst en registratie voor de workshops
Gelegenheid voor een eerste ontmoeting van elkaar en om je te registreren voor de workshops van je keuze. Houd er rekening mee dat vol, vol is…

9.30 – 9.40u opening door de dagvoorzitter
Een korte inspirerende opening van de dag.

9.40 – 11.00u Inleiding Harmen Mesker & Herma Meulenkamp, deel 1
In deze inleiding schetsen Harmen en Herma de historische context van hexagram 37, Familie, en van hexagram 13, Gemeenschap

11.00 – 11.30u pauze

11.30 – 12.45u Inleiding Harmen Mesker & Herma Meulenkamp, deel 2
De hexagrammen Familie en Gemeenschap zijn ook in 2017 nog steeds relevant en inspirerend. In deze inleiding zullen Harmen en Herma je dat laten ervaren.

12.45 – 13.45u vegetarisch lunchbuffet

13.45 – 15.00u eerste ronde van vier workshops
Sluit je aan bij een van de volgende workshops: Ontdek je familiebeeld, Beleef de kracht van familie met hexagram 37, Collectieve identiteit in het grote geheel, Uit de kast.

15.00 – 15.15u pauze

15.15 – 16.30u tweede ronde van vier workshops
Sluit je aan bij een van de volgende workshops: Ontdek je familiebeeld, Beleef de kracht van familie met hexagram 37, Collectieve identiteit in het grote geheel, Uit de kast.

16.30 – 17.00u afsluiting inhoudelijk deel door de dagvoorzitter en de voorzitter van de stichting Yijing Studies

17.00 – 18.00u informele afsluiting in de bar
We nodigen je uit om in de bar van Het Huis nog in ontspannen sfeer na te praten. Je ontvangt van de commissie een eerste drankje.

De workshops

In de middag zijn er twee rondes workshops. Je kunt je in elke ronde inschrijven voor een van de workshops. Het aantal plaatsen per workshop is beperkt. Zorg dus dat je ‘s ochtends bijtijds aanwezig kunt zijn om je voor de workshops van je keuze te kunnen registreren. De volgende workshops kun je volgen:

Ontdek je familiebeeld (Harmen Mesker)
Hoe beleef je je familie en de plek die je daarin hebt? In deze workshop ga je jouw familie-ervaring omzetten in een hexagram uit de Yijing. Samen met Harmen ga je dit hexagram vervolgens duiden. Je krijgt meer inzicht in je familie en wat familie voor jou betekent.

Beleef de kracht van familie met hexagram 37 (Herma Meulenkamp)
In deze workshop worden de essentiële krachten uit hexagram 37 Het Gezin voor het voetlicht gebracht. Je zult er ervaringen mee opdoen, zodat je het beeld niet alleen begrijpt maar ook beleeft. Zo krijgt hexagram Het Gezin innerlijke betekenis voor je.

Collectieve identiteit in het grote geheel (Inge Knoope)
In deze workshop onderzoeken we vragen over hoe verschillende gemeenschappen gezamenlijke doelen kunnen bereiken. We stellen een vraag aan de Yijing, het gevonden hexagram gaan we eerst lijfelijk ervaren voordat we de tekst erbij pakken. Zo verinnerlijken we het antwoord van de Yijing op meerdere niveaus.

Uit de kast (Frits Benoist, Carolien Horst, Frank Coolen)
In deze praktische workshop leer je met de Yijing werken. Na een beknopte introductie begeleiden ervaren Yijing’ers je bij het stellen van vragen en het interpreteren van het antwoord. Thuisgekomen kan je Yijing uit de kast komen: je kunt het boek nu zelf raadplegen!

Stichting Yijing Studies