Symposium 2019, 16 juni Amsterdam

de Yijing in de TCM praktijk

 

Peter de Vilder

Yijing en de relatie met de meridianen en acupunctuur

 

Traditionele Chinese Geneeskunde is gebaseerd op het samenspel van Yin en Yang. De eerste geschiedkundige verwijzing naar deze twee begrippen staat in de Yijing (Book of Changes). Als we de TCM willen begrijpen moeten we teruggaan naar de traditionele Chinese filosofie en dan kom je hoe dan ook terecht bij de Yijing.
Als acupuncturist zijn wij vertrouwd met de meridianen en de acupunctuurpunten, maar minder met de trigrammen en de hexagrammen. Nochtans is er een link tussen beide.
De bedoeling van de lezing is om deze link toe te lichten en het gebruik van hexagrammen in de praktijk van de acupuncturist te introduceren.
De hexagrammen staan van oudsher in verband met de meridianen. En elke lijn afzonderlijk staat in verband met een acupunctuurpunt op deze meridiaan. Op die manier kunnen we ze inschakelen bij de behandeling volgens de vijf elementen of seizoensgebonden problematieken.

Peter De Vilder, geboren op 25/10/1958, heeft al meer dan 20 jaar een eigen praktijk in Traditionele Chinese Geneeswijzen in Varsenare (buurt van Brugge). Hij is Voorzitter van Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeswijzen OTCG: www.otcg.be, docent acupunctuur aan OTCG (acupunctuur, ooracupunctuur, balansmethode, Master Tung…) en secretaris van Belgian Acupunctors Federation BAF.  

 

Harmen Mesker

de Yijing als hulpmiddel bij TCM diagnostiek

 

Traditionele Chinese Geneeskunde vindt zijn oorsprong in het Oude China. In die traditie is alles met elkaar verbonden en werden de bestaande inzichten en systemen over de werking van de kosmische energieën door de beoefenaren in meerdere disciplines in elkaars context ingezet. De meest fundamentele nog bekende laag is vastgelegd in de Yijing. Daarbij doelen wij niet op de vele interpretaties zoals die in Yijing boeken worden vertolkt, maar op de werkingen van de energieën zoals weergegeven in de bouwstenen van de Yijing.
In het oude China was het gebruik van ondermeer deze bouwstenen en astrologie in de dokterspraktijk een vrij normale zaak. Tegenwoordig doen veel TCM-geschoolde artsen dat niet meer. Hoe het gebruik van de Yijing zinvol kan zijn als hulpmiddel bij diagnostiek laat Harmen in deze presentatie zien met voorbeelden uit de klassieke Yijing-literatuur.

Harmen Mesker, geboren op 17/08/1966. Sinds 1983 is hij begonnen aan een intensieve studie van de Yijing, haar achtergrond, geschiedenis en gebruik in het oude China. Boeken van zijn hand zijn ondermeer: De I Tjing in ons Leven (1986, uitg. Schors, Amsterdam), De I Tjing Stap voor Stap (2017), I Ching Agenda 2000 & 2001, Yijing Astrologie (2012), inleiding bij hernieuwde uitgave van Richard Wilhelm’s Verandering en Duur in de I Tjing (2001) en de nieuwe Wilhelm-uitgave (2016). Artikelen voor Bres, Prana, Mantra en Tijdschrift voor Parapsychologie. Oprichter van Yijing Centrum Nederland, met daaraan gekoppeld een website waarop hij zijn laatste projecten en artikelen plaatst; www.yjcn.nl. Harmen Is regelmatig een vraagbaak voor vertalers van oude Chinese teksten, geeft workshops en cursussen. Hij is mede oprichter van de Stichting Yijing Studies en Bestuurslid.

 

Programma 16 juni

12:00 – 12:40 inloop, registratie en lunch
12:45 – 13:30 keynote Peter de Vilder
13:30 – 14:00 parallelle workshops sessie 1
14:10 – 14:30 gezamenlijk evaluatie workshops
14:30 – 15:00 pauze
15:00 – 15:45 keynote Harmen Mesker
15:45 – 16:15 parallelle workshops sessie 2
16:25 – 17:00 gezamenlijke evaluatie van de dag
17:00 – 17:45 drinks en hapjes

Kosten voor deelname en aanmelding

Deelname aan het symposium en catering 78,65  incl. 21% BTW. (€ 65 excl. BTW).
Early bird registratie vóór 10 mei 2019 € 70,20 incl. 21% BTW. (€ 58 excl. BTW).
Opgave door onderstaand formulier in te vullen.

De organisatie behoudt zich het recht voor het symposium te annuleren.
In dat geval wordt het door u betaalde bedrag teruggestort.

Locatie

Het Amsterdam Art Center is zowel met eigen vervoer als met openbaar vervoer goed te bereiken. In het gebouw zijn zeer veel kunstwerken te zien en opgeslagen.
Adres: Donauweg 23, 1043 AL Amsterdam. Ter plekke vrij parkeren.
Trein: treinstation Amsterdam Sloterdijk.
Zie www.amsterdamartcenter.nl

Stichting Yijing Studies